TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

kingfisher kingfisher 2.12.2014 13:14:00

“Bataklık Sumruları” (Chilidonidas) grubunda yer alan Bıyıklı Sumrular konusunda Kuş Forumda henüz bir sayfa bulunmuyor. Açılmasının yararlı olacağına inanıyorum.

Türle ilgili ayrıntılı bilgiler TRAKUS’un “Türkiye’nin Kuşları” bölümünde yer alıyor.

Hedef türü Bıyıklı Sumrular olabilecek Ege Bölgesindeki arkadaşlarımız veya Ege Bölgesini gözlem amacıyla ziyaret etmeyi öngören arkadaşlarımızla Bıyıklı Sumru gözlemleme ve görüntüleme alanındaki bazı tecrübelerimi paylaşmak isterim.

Tür sayfasında, Türkiye de birçok alanın yanı sıra Ege sahillerinde de gözlemlenebildiği belirtilen Bıyıklı Sumru’nun İzmir çevresinde görülebileceği alanlardan bir tanesi Sasalı Kuş Cenneti. 2014 Mayıs ve Haziran aylarında yaklaşık 20 – 25 kadar Bıyıklı Sumru, Kuş Cennetinin kıyı şeridinde görülebiliyordu. Haziran ayı sonuna doğru sayıları hızla azaldı ve grup halinde değil tek başlarına hareket ettikleri izlenimini veren birkaç bireye indi.

Sasalı Kuş Cennetinde bulundukları dönemde hareketlerini oldukça uzun süreler izleme fırsatı bulduğum Bıyıklı Sumruların alışkanlık ve davranışları, “Colins Bird Guide” ve Trakus Tür Sayfasındaki tüm Bataklık Sumrularının tipik davranışları olarak sıralanan özelliklerin aynısıydı.

Sasalı’da bulundukları sürede Bıyıklı Sumrular daha çok başka tür Sumru grupları arasında yer almayı tercih edip, Sumru ve Küçük Sumru’ların çoğunluğunu teşkil ettikleri 30-40 bireylik gruplar içinde, sahilde veya sahile yakın kayalar üzerinde zaman geçirdiler. 30-40 bireylik bu grup içinde gününe göre 3-4 Kara Sumru’da yer alıyordu.

Genellikle kıyı şeridinde, üzerine inebilecekleri taşların bulunduğu bölgeleri tercih edip, herhangi bir nedenle ürktüklerinde bir süre sonra tekrar aynı alana döndüklerini gördüm. Diğer Chlidonias grubundaki Sumrular gibi (Kara ve Akkanatlı) çevik hareketlerle havada veya su üzerindeki böcekleri avladılar, “Deniz Sumruları” gibi havada kendilerini “askıya aldıktan” sonra suya dalış yapma yoluna gittiklerini görmedim.

lordhack lordhack 2.01.2019 22:45:00

En sevdiğim tür emeğinize sağlık

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT